Ses Yalıtımı

Ses Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Ses hava veya su gibi bir ortamda titreşimle meydana gelen dalgalardır. Örneğin konuştuğumuzda akciğerlerimizden çıkan hava, boğazımızdaki ses tellerini titreştirir ve sesi duyarız. Dünyada giderek daha fazla insan kentsel alanlarda yaşıyor. Büyük şehirlerde eğlence ve iş arasındaki sınırlar yıkılmaktadır. Altyapı, konut ve istihdam hepsi birbirine yakın konumdadır. Aynı zamanda, dinlenme ve iyileşme ihtiyacı artmakta ve malzeme ve konfor talepleri yasal standartların çok ötesine geçmektedir. Ses ve gürültü sürekli bir rahatsızlık haline gelmektedir. Işıktan farklı olarak, ses dalgaları çoğu nesnenin içinden nispeten kolaylıkla geçer, bu nedenle pencereleriniz kapalı olmasına rağmen trafik gürültüsünü duyabilirsiniz.  Ses yalıtımı, ses dalgalarının geçmesi gereken fazladan engeller ekleyerek, her dalganın enerjisini duyulamaz hale gelene veya zar zor duyulacak kadar kısılana kadar azaltarak çalışır. Profesyonel bir ses yalıtımı uygulamasıyla dışarıdan içeriye gelen sesler ve içeriden dışarıya çıkan sesler engellenebilmektedir.

Dışarıdan gelen gürültü nasıl engellenir? Sesin engellenmesi için neler yapılabilir?

Çok fazla yol ve yaya trafiği olan gürültülü bir bölgede yaşıyorsanız, sokak gürültüsünün ne kadar rahatsız edici olabileceğini bilirsiniz. Motorların sesi, gıcırdayan lastikler, kornalar, sirenler ve bağırışların hepsi olağandır ve uykunuzu veya konsantrasyonunuzu kolayca bozabilir. Veya sokak sesleri dışında gürültülü komşular da bir kabus olabilir. Yüksek sesli bir televizyon, evde sürekli havlayan bir köpek veya kesintisiz gece partileri olsun, uyku düzeninizi bozarak  yaşam kalitenizi ciddi şekilde etkileyebilir. Gürültünün dışarı çıkmasını önlemek için ortak duvarlara, dış duvarlara ve kat aralarına ses yalıtımı uygulaması yapılmalıdır. Ses yalıtımı, çevrede yaşayanların hayatlarını rahatsız etmemek için çıkardıkları gürültüyü minimumda tutmak için yapılır.

İyi ses yalıtımlı evler bir dinginlik ve özgürlük sağlar. İçeri girdiğinizde, gürültüsü size ulaşamayacağı için dış dünyadan izole olursunuz. Bu huzur, ana yolun yanındaki bir evin maddi değerini ciddi oranda arttırmaktadır.

Dışarıdan gelen sesleri engellemek için tavan ve duvar ses yalıtımı yapılmalıdır. Ses kesici süngerpan üzerine karkas kurularak hava boşluğu bırakılır, karkas üzerine titreşim alıcı kendinden yapışkanlı kauçuk ses bandı çekilir ve üzeri alçıpanla kapatılır. Hava boşluğu ses yalıtmının altın kuralıdır. Alçıpan üzerine keçeli ses bariyeri yapıştırılır ve tekrar alçıpan ile kapatılır. Tüm bu yapıştırma işlemlerinde solvent bazlı sıvı yapıştırıcı kullanılır.

 Evde basit ses yalıtımı nasıl yapılır? Ses yalıtımı için yapılan uygulamalar nelerdir?

Ses yalıtımı nasıl yapılır sorusunun birçok farklı cevabı bulunmaktadır. Engellenmek istenen sesin seviyesine, planlanan bütçeye, mekanın elverişliliğine bağlı olarak birçok farklı malzeme ve yöntem bulunmaktadır. Konutlarda sessizliğin en çok hedeflendiği alan şüphesiz yatak odasıdır. Yatak odası ses yalıtımı uyku ve yaşam kalitesini arttıran bir detaydır. Dışarıdan gelen sesleri kesmek için basit şekliyle ses yalıtımı nasıl yapılır sorusunun cevaplarını birkaç farklı yöntemle aktaracağız.

– Ses, yatak odanızın kapısının altındaki boşluktan geçebilir ve salonda izlenen bir filmin her cümlesini duymak zorunda kalmanız anlamına gelebilir. Böyle bir durumda tüm duvarlara yalıtım yaptırmadan önce mevcut kapınızı ses yalıtımlı bir akustik kapıyla değiştirmek daha pratik olacaktır. Alacağınız verim sizin için yeterliyse ayrı bir işlem yaptırmanıza gerek kalmaz.

-Duvarlarınızdaki tüm delikleri veya çatlakları düzeltmeniz küçük bir işlemle büyük bir verim almanızı sağlayabilir. Duvarlarınızı inceleyin ve pencere çerçeveleri, havalandırma ızgaraları ve elektrik prizlerinin etrafındaki alanlara çok dikkat edin. Herhangi bir delik veya çatlak bulursanız, bunları onarmalısınız. Kapı çerçevelerinize hava koşullarına dayanıklı şeritler takmak sadece ısı kaybını durdurmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda evinizde dolaşan gürültüyü engellemeye de yardımcı olabilir.

-Standart iç ve dış kapılarınızı ses yalıtımlı kapılarla değiştirmek ısı ve ses yalıtımı için büyük fayda sağlamaktadır. Bu uygulama sonrası, dışarıdan gelen gürültü miktarını azalacaktır.  Sesin engellenmesi için pencerelerinizin değiştirilmesi bir başka etkili çözümdür.  Pencerelerinizi PVC çerçeveli ve çift camlı kullanırsanız gürültü kirliliği önemli ölçüde azalacaktır.

-Eskimiş ve boşluklu zeminleri düzeltmek katlar arası ses yalıtımı için alacağınız verimi arttırmaktadır. Parke zeminler harika görünür ve bir odaya çok fazla karakter katabilir, ancak bir veya daha fazla döşeme tahtası gevşekse, dışarıdan gelen ve dışarıya giden istenmeyen gürültülere sebep olabilir. Çoğunlukla eski yapılarda zeminde ses yalıtım malzemeleri olmadığından tek başına zemin kaplamasını onarmak yeterli olmamaktadır. Etkili ses yalıtım malzemeleri parke altında veya şap altında kullanılırsa istenmeyen sesler tamamen kesilebilmektedir. Ses kesici süngerpan ve kauçuk şilte bu işlem için en kullanışlı malzemelerdir.

-Duvarlarınızı ve tavanınızı yalıtımlı hale getirmek sanıldığı kadar zor bir işlem değildir . Bariyerli bondexpan, epdm ağır ses bariyeri, pvc bariyer gibi yalıtım ürünlerini duvarların ve tavan panellerinin arkasına monte etmek, evinize giren veya çıkan gürültü miktarını önemli ölçüde azaltmaktadır. Profesyonel bir ekip ile çalışıldığında 1 veya 2 gün içerisinde gürültü probleminin yaşandığı bir odayı ses yalıtımlı hale getirmek mümkündür.

-Dışarıdan gelen sesi kesmek için uygun maliyetli bir çözüm arıyorsanız ses yalıtımlı pencere kullanmaya alternatif olarak ses yalıtımlı perdeler kullanabilirsiniz. Ses yalıtımlı pencere ve duvar kadar ses yalıtımı sağlamasalar da tadilat işi çıkmadan uygun maliyetlerle verim elde edilebilmektedir. Perdelerinizi kadife ve keçe olan ağır perdelerle değiştirmek, sokaktan gelen şaşırtıcı miktarda gürültüyü emebilir. Daha fazla gürültüyü engellemek için perdelerinizin pencerelerin altındaki ve üstündeki duvarı da kapladığından emin olun. Pencereleri ses yalıtımlı perdelerle kapattığınızda, iki seçenek elde edersiniz: çekici, yatıştırıcı dekoratif bir dokunuş ve trafiğin, sirenlerin ve gürültülü yayaların gürültüsünü engellemek için etkili ses yalıtımı.

Ses yalıtımını sağlamak için neler yapılabilir?

İstenmeyen seslerin geçişini yüzer oda uygulamasıyla tamamen engellemek mümkündür.  Ses yalıtımında da su yalıtımında olduğu gibi hiç boşluk bırakmadan malzemeleri yerleştirmek çok önemlidir. Havanın geçebileceği her yerden ses de geçmektedir bu yüzden yapılan yalıtımlarda kablo geçişleri, tesisat ve boru geçişleri de dikkatle incelenmeli ve kapatılmalıdır.

Alt kata ses gitmemesi için ne yapmalıyım?

Ses yalıtımı nasıl yapılır sorusunun cevaplarından biri de zeminde ses yalıtımını başarılı şekilde sağlayabilmektir. Alt kata ses gitmemesi için şap altına veya parke altına ses yalıtım malzemeleri serilmesi gerekmektedir. Zemin ses yalıtımı için kauçuk, mantarlı kauçuk, bondexpan, süngerpan, ses bariyeri ve evapan malzemeleri kullanılmaktadır. Akustik halılar da alt kata giden topuk seslerini engellemek için kullanılan bir diğer malzemedir. Mevcuttaki parke veya seramik zemin sökülmeden bir yalıtım işlemi yapılabilmesi  için akustik halı kurtarıcı bir malzemedir.